Vitamine- en kunstvezelbedrijf DSM heeft het niet makkelijk. Chinese concurrenten zetten vitamineprijzen onder druk, terwijl de dure Zwitserse Frank voor negatieve valuta-effecten zorgt.
Biotech- en chemiebedrijf DSM staat bekend als één van de parels van de Nederlandse industrie, maar het bedrijf uit Heerlen heeft het momenteel niet makkelijk.
In essentie houdt DSM zich bezig met twee takken van sport: voedingsingrediënten voor mens en dier aan de ene kant en speciale chemische producten anderzijds. Dus: vitamines versus producten als de supersterke vezel Dyneema.
De bedrijfstop van DSM predikt al jaren dat er innovatieve mogelijkheden liggen om biotech en traditionele chemie bij elkaar te brengen, bijvoorbeeld in de vorm van bioplastics.
Voor dergelijke activiteiten is zelfs een apart bedrijfsonderdeel ingericht. Probleem is dat dit ‘Innovation Center’ nog erg klein is vergeleken met de overige activiteiten van DSM en ook nog geen winst oplevert – in de eerste negen maanden van 2014 was sprake van een operationeel verlies van 15 miljoen euro.
Passen voeding en kunstvezels bij elkaar?
Topman Feike Sijbesma is er één van de lange termijn, maar analisten en stokerige activistische aandeelhouders beginnen zo langzamerhand te morren. Als er geen zichtbare synergie is tussen de biotech- en chemie-activiteiten, waarom dan niet de boel opsplitsen?
De top van DSM heeft daar weinig trek in, maar moet beleggers bij de presentatie van de jaarcijfers op woensdag wel enig perspectief bieden.
Analisten kijken op de korte termijn vooral naar twee zaken: de ontwikkelingen bij het onderdeel voor voedingsingrediënten en het negatieve effect van de sterkere Zwitserse frank.
Zwitserse frank werkt verstorend
De Zwitserse frank is fors duurder geworden ten opzichte van de euro en daar heeft DSM last van omdat de voedingstak, goed voor bijna de helft van de omzet, juridische gevestigd is in Zwitserland. De omzet van dit onderdeel wordt geboekt Zwitserse franken en vervolgens omgerekend in euro's. Een dure Zwitserse frank pakt dan negatief uit.
Joost van Beek van Theodoor Gilissen vraag zich af hoe concreet het effect van de frank is en in hoeverre DSM maatregelen heeft genomen om dat te bestrijden. De frank is begin dit jaar fors waarde gestegen, nadat de Zwitserse centrale bank de koppeling van de munt met de euro losliet.
De sterke frank zal er volgens Van Beek in combinatie met zwakke vitamineprijzen toe leiden dat DSM zijn doelstelling voor de operationele winstmarge bij de voedingstak dit jaar laat varen. Het concern mikt, evenals in de afgelopen jaren, op een winstmarge van 20 tot 23 procent.
Wim Hoste van KBC ziet de waardestijging van de frank als een "externe omstandigheid waar DSM weinig invloed op uit kan oefenen"en richt zich vooral op commentaar over de marktomstandigheden bij de voedingstak. Zo is hij benieuwd naar de ontwikkelingen in de VS op het gebied van vitaminen en omega 3, babyvoeding en naar een prognose van DSM voor de prijsontwikkeling.
Hoste erkende wel dat de dure frank het "niet eenvoudige" zal maken voor DSM om zijn beoogde operationele winstmarge bij dit onderdeel te halen. "Ze zaten comfortabel in de bandbreedte en zakten vorig jaar naar de onderkant", aldus de analist.
Verkoop onderdelen DSM en activistische aandeelhouder
Hoste en Van Beek letten ook op eventuele uitspraken over de verkoop van onderdelen. In het vierde kwartaal van 2014 verkocht DSM de onderdelen Synres en Euroresins aan investeerders. De verkoop van caprolactam en acrylonitril, twee grondstoffen voor plastic en nylon, staat nog op stapel.
Mogelijk speelt de activistische aandeelhouder Thirdpoint een rol in deze plannen. Thirdpoint, dat een belang van 3 procent bezit in DSM, drong vorig jaar aan op een opsplitsing van het concern. Bestuursvoorzitter Feike Sijbesma zei in november dat het bedrijf niet werkt aan een dergelijk scenario.
In doorsnee rekenen analisten op een aangepaste nettowinst van 0,68 euro per aandeel, waar DSM in het vierde kwartaal van 2013 een verlies van 0,46 euro per aandeel rapporteerde.
De omzet wordt geraamd op 2,28 miljard euro, tegen 2,38 miljard euro een jaar eerder. De operationele winst exclusief afschrijvingen (ebitda) komt naar verwachting uit op 294,1 miljoen euro, vergeleken met 316 miljoen euro in de laatste drie maanden van 2013.
Bron: Z24/ANP
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl